دولت ها برای پیشبرد و تامین مخارج کشور، نیازمند منابع مالی هستند. مالیات، یکی از مهم ترین منابع مالی و اقتصادی برای دولت ها محسوب می شود. مالیات، جدا از درآمدزایی که برای کشور به ارمغان می آورد، وابستگی به منابع نفت را نیز کم می کند. مالیات در واقع، بهای خدمات دولت است که مردم آن را به دولت پرداخت می کنند.
ارزش افزوده، همانطور که از نامش پیداست، به معنی افزایش ارزش یک محصول یا خدمت در طی مراحل تولید و تهیه می باشد و به طور واضح، این ارزش در هر مرحله نسبت به مرحله ی قبل بیشتر می شود
مالیات بر ارزش افزوده یک مالیات غیر مستقیم است که بر خدمات، کالاهای داخلی و واردات کالا اعمال می شود. این مالیات به دلیل سادگی در پرداخت و مزایای دیگری از جمله درآمدزایی برای دولت ها مالیات رایجی شده است و البته میزان مالیات و زمان ارائه اظهارنامه در کشورهای مختلف، متفاوت است
.
چه زمانی اظهار ارزش افزوده ارسال می شود؟
هر تولید کننده یا فروشنده ای که مستلزم پرداخت مالیات است، موظف است در پایان هر 3 ماه مالیات خود را محاسبه، و به حساب دولت واریز کند. اگر آن را به موقع پرداخت نکنند و یا از پرداخت آن سرپیچی کنند، مشمول پرداخت جریمه می شوند. البته این دوره فرجه ی 15 روزه دارد که اگر موفق نشدید در دوره ی اصلی مالیات خود را پرداخت کنید، در فرجه ی 15 روزه مالیات خود را به خزانه ی دولت واریز کنید.
الیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که به ارزش افزوده تعلق میگیرد و نرخ آن هر ساله توسط دولت تعیین میشود. در واقع این نوع مالیات از کل مراحل تولید و توزیع کالاها و خدمات دریافت میشود. صندلی ساخته شده ارزشی معادل با چوب اولیه ندارد و در هر مرحله که روی آن کار شده است، قیمتش بالاتر رفته است این افزایش قیمت به دلیل زحمتی است که در مراحل مختلف روی آن اعمال شده تا در نهایت به صورت یک صندلی در بازار به فروش برسد. در قانون سه نوع مالیات بر ارزش افزوده مقرر گردیده است :
وظایف مودیان مالیات بر ارزش افزوده
۱- ثبت نام در سیستم مالیات بر ارزش افزوده طبق ضوابط مندرج در فراخوان های سازمان امور مالیاتی و دریافت گواهی ثبت نام.
انجام ثبت نام از طریق سایت evat.ir و مطابق شرایط و روال خاصی که توسط سازمان امور مالیاتی مشخص شده انجام می شود.
۲- صدور صورتحساب در قبال عرضه کالا و خدمات مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده با رعایت موارد و نمونه اعلام شده .
۳- دریافت مالیات از خریداران کالا یا خدمات در زمان عرضه کالا یا خدمات به آنان.
۴- پرداخت مالیات کالاها یا خدمات دریافتی به فروشندگان یا اراده دهنگان خدمات.
۵- ثبت و نگهداری اسناد و مدارک مربوط به ارزش افزوده از جمله فاکتورها و رسیدهای مالیاتی به مدت ده سال بعد از سال مالی مربوطه.
۶- به کار بردن دفاتر، صورتحسابها و یا سایر وسایل و روشهای نگهداری حساب که از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.
۷- تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در زمان قانونی.
۸- انجام تسویه حساب مالیاتی در پایان دوره های مالیاتی سه ماهه حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ انقضاء ارسال اظهارنامه.
تاریخ ارسال : 1402/2/31